12.12.2023

Σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου 2023 οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα προστατεύονται από την τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και καθιστώντας την Ευρώπη ηγέτη στον τομέα. Οι κανόνες θεσπίζουν υποχρεώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη με βάση τους πιθανούς κινδύνους και το επίπεδο επιπτώσεών της.

Σχετικά με τα γενικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και προκειμένου να ληφθεί υπόψη το ευρύ φάσμα εργασιών που μπορούν αυτά να επιτελέσουν, συμφωνήθηκε ότι τα εν λόγω συστήματα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διαφάνειας, που προτάθηκαν αρχικά από το Κοινοβούλιο. Αυτά περιλαμβάνουν τη σύνταξη τεχνικής τεκμηρίωσης, τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και τη διάδοση λεπτομερών περιλήψεων σχετικά με το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση.

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει επίσημη έγκριση τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο για να γίνει δίκαιο της ΕΕ.

Οι επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν τη συμφωνία σε προσεχή συνεδρίαση.

Για περισσότερα δείτε εδώ.