26.04.2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2024 η επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας τους.

Ο ΟΠΙ, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο της πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, επέλεξε ως θέμα της εν λόγω εκδήλωσης τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην πνευματική ιδιοκτησία, συμμετέχοντας με την πρωτοβουλία του αυτή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2024.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, που ανέδειξε τον κυρίαρχο ρόλο του ΟΠΙ και τη διαρκή μέριμνα της πολιτείας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων δημιουργών και δικαιούχων, καθώς και για την προαγωγή της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΠΙ, κ. Π. Τσίρης, απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας τη διαρκή παρουσία του ΟΠΙ και την ανταπόκρισή του στις προκλήσεις που εγείρονται και τις ανησυχίες των δημιουργών και δικαιούχων.

Η Μ. Δάφνη Παπαδοπούλου, Αν. Διευθύντρια του ΟΠΙ, κατέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ιδίως σε επίπεδο ΕΕ με την επικείμενη ψήφιση της Πράξης για την ΤΝ (AI ACT) υπό το φως της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, και ανέφερε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ο ΟΠΙ να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νέων αναγκών και προκλήσεων που δημιουργεί η ΤΝ στην πνευματική ιδιοκτησία.

Ο κ. Σ. Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέδειξε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των ζητημάτων που εγείρονται από την ολοένα αυξανόμενη χρήση εργαλείων ΤΝ, ενώ ο κ. Κ. Χριστοδούλου, Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ έδωσε έμφαση στη σημασία της συνεργασίας της Σχολής με τον ΟΠΙ και τον αντίκτυπο των συνεργατικών τους δράσεων.

Κατά την πρώτη συνεδρία ο ΟΠΙ φιλοξένησε διακεκριμένους αξιωματούχος και στελέχη των κορυφαίων ενωσιακών θεσμών και φορέων. Συγκεκριμένα, ο κ. Krzysztof Nichczynski εκ μέρους του Policy Office του Copyright Unit, DG Connect της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλυσε τις εξελίξεις στο ενωσιακό πλαίσιο και τη διασύνδεση του ζητήματος της ΤΝ με την Οδηγία 2019/790 και, ιδίως, τις ρυθμίσεις για την εξόρυξη κειμένων και δεδομένων (text and data mining).

Ακολούθως, ο κ. Aubert Antoine, IP Digital Specialist του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (European Observatory on Infringements of IP Rights) του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) παρουσίασε το φλέγον ζήτημα της εξεύρεσης λύσεων και μοντέλων για την άσκηση του δικαιώματος εναντίωσης ή την αδειοδότηση των συνόλων δεδομένων για την «εκπαίδευση» των εργαλείων ΤΝ.

Τέλος, ο κ. Burak Özgen, General Counsel της GESAC ανέλυσε τα επόμενα βήματα στο κρίσιμο πεδίο της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία ο κ. Π. Τσιαβός, Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε όλες τις εκφάνσεις της ρυθμιστικής μεταρρύθμισης σε διεπιστημονικό επίπεδο με τη χρήση απτών παραδειγμάτων καλλιτεχνικής έκφρασης, και ο κ. Θ. Χίου, Δικηγόρος και Μεταδιδακτορικός ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το ειδικότερο αλλά καίριο ζήτημα της θεώρησης της εντολής δημιουργίας ως δημιουργικής ή μη συμβολής.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Βαρβατσούλης, Forensic Expert, εστίασε στο κρίσιμο ζήτημα των παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και την αξιοποίηση των εργαλείων της ΤΝ στο αναδυόμενο πεδίο της ψηφιακής εγκληματολογίας ως ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών είναι διαθέσιμες παρακάτω.

Krzysztof Nichczynski

Antoine Aubert

Burak Ozgen

Πρόδρομος Τσιαβός

Θεόδωρος Χίου

Παναγιώτης Βαρβατσούλης