Νέα

20.02.2024

H DSA είναι το εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ που αποσκοπεί να καταστήσει το επιγραμμικό περιβάλλον ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο διαφανές έτσι ώστε οι χρήστες της ΕΕ να προστατεύονται από παράνομα αγαθά και περιεχόμενο και να μπορούν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, όταν συνδέονται με άλλους χρήστες, ανταλλάσσουν πληροφορίες ή αγοράζουν προϊόντα.

14.02.2024
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δέσμη μέτρων για την καινοτομία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ
  • Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων  - Έκθεση σχετικά με τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων και ερμηνευτών κατά τη διαδικασία αδειοδότησης

09.02.2024

Αυτή η νέα έκθεση με τον τίτλο «Δίκαιη αμοιβή οπτικοακουστικών δημιουργών και ερμηνευτών σε συμβάσεις αδειοδότησης» του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων, εξετάζει πώς η Οδηγία 2019/790 της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά (Οδηγία CDSM) στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης των δημιουργών και των εκτελεστών οπτικοακουστικών έργων, όταν αδειοδοτούν τα αποκλειστικά δικαιώματά τους για τη χρήση των έργων ή των ερμηνειών τους.

07.02.2024

Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται σε παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδικτυακό περιβάλλον και στοχεύει στο να παρέχει μια επισκόπηση των διάφoρων εθνικών προσεγγίσεων για την ποινικοποίηση στα κράτη μέλη της ΕΕ.

29.01.2024

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 ο ΟΠΙ πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο για τους μαθητές του 39ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, Αττικής.

16.01.2024
  • Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) - Απόφαση στην υπόθεση C-201/22 Kopiosto ry κατά Telia Finland Oyj, ερμηνεία άρθρου 4 Οδηγίας 2004/48. Οργανισμός συλλογικής διαχειρίσης εγκεκριμένος να χορηγεί συλλογικές άδειες με διευρυμένη ισχύ.
  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόταση για την Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη: οι πρώτοι κανόνες παγκοσμίως για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη

Για όλα τα θέματα πατήστε εδώ

 

15.01.2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει την πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση του ευρωπαϊκού τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, αναλύοντας τις οικονομικές, εργασιακές, ρυθμιστικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαστάσεις των βιντεοπαιχνιδιών. Η μελέτη με τίτλο “Understanding the value of a European video games society” ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας (DG CNECT).

Η μελέτη εξετάζει διάφορες πτυχές του τομέα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, εργασιακών, ρυθμιστικών, πολιτιστικών και κοινωνικών διαστάσεων. Μερικά από τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Ο κλάδος των βιντεοπαιχνιδιών είναι ένας σημαντικός οικονομικός τομέας. Η αγορά βιντεοπαιχνιδιών της ΕΕ των 27 απέφερε έσοδα ύψους 23,48 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.
  • Πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού πληθυσμού παίζει τακτικά βιντεοπαιχνίδια.
  • Ο τομέας απασχολεί περίπου 74.000 άτομα σε 5.000 στούντιο ανάπτυξης και έκδοσης παιχνιδιών αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οικονομικά κενά, δυσκολίες προσλήψεων και εύρεση των απαραίτητων δεξιοτήτων.
  • Τα βιντεοπαιχνίδια είναι σύνθετα προϊόντα με συνδυασμό τεχνικών (υλικό και λογισμικό) και δημιουργικών στοιχείων. Η μελέτη αναλύει το εύρος του ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει για τον κλάδο, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις των βιντεοπαιχνιδιών.
  • Παρουσιάζει, επίσης, εννέα συστάσεις για την ευημερία των βιντεοπαιχνιδιών στην Ευρώπη.

Δείτε τη μελέτη εδώ.

09.01.2024

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό βίντεο για νέους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2024.

Σε ένα σύντομο βίντεο, δείξτε μας πως οι δημιουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Δείξτε πώς ένας εφευρέτης, δημιουργός, επιχειρηματίας ή μια τοπική κοινότητα κοντά σας διαμορφώνει ένα καλύτερο μέλλον για όλους με όχημα την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Κερδίστε βραβεία συνολικής αξίας 11.500 ελβετικών φράγκων. Μπορείτε να υποβάλετε τη συμμετοχή σας έως τις 10 Μαρτίου 2024.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

08.01.2024

O Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) βραβεύει επιχειρήσεις και άτομα που σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, κάνοντας έξυπνη χρήση της με σκοπό την εμπορευματοποίηση, ενώ παράλληλα προσφέρουν θετική συνεισφορά στην κοινωνία μέσω της καινοτομίας και της δημιουργικότητάς τους.

Για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από τις 15 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024 και είναι ανοιχτός σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ένα από τα 193 κράτη μέλη του WIPO.

Οι φιναλίστ και οι νικητές λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση και προβολή μέσω διάφορων πλατφορμών και καλούνται να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων και σε άλλες εκδηλώσεις στη Γενεύη της Ελβετίας.

Για υποβολή συμμετοχής δείτε εδώ.

18.12.2023

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 οι φοιτητές του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού τμήματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές» (LL.M. in International and European Legal Studies)  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία του ΟΠΙ. Οι φοιτητές συνοδεύονταν από την Καθηγήτρια κα. Παρασκευή Παπαρσενίου και την Δ.Ν. και Δικηγόρο κα Πιερρίνα Κοριατοπούλου.