Εκδηλώσεις

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Πολιτιστική Διαχείριση: Θεωρία και Πράξη», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20.4.2018 στο Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ, 14ο χιλ. Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, Θέρμη.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

 • Δήμος Θεσσαλονίκης
 • Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ)
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
 • Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
 • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ)
 • Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ)
 • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ)
 • Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ)
 • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
 • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)
 • Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα επιλέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι 19.4.2018, επιλέξτε εδώ.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και η Google (με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος) διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο: Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίγλη Ζαππείου (Αίθουσα Ολυμπία).

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε όνομα και ιδιότητα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

.

Δείτε τις παρουσίασεις των ομιλητών στους ακόλουθους συνδέσμους.

Ημερίδα με τίτλο: "Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία"

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο ΟΣΔΕΛ διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14.12.2017 (Πέμπτη) στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

 • European Union Intellectual Property Office (EUIPO)
 • Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου
 • Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών (ΥΠΠΕΘ)
 • Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ)
 • Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)
 • Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας (ΕΚΠΑ)
 • Εταιρεία Συγγραφέων
 • Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Φωτογράφων (ΦΟΙΒΟΣ)
 • Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΄Εργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους (ΟΣΔΕΕΤΕ)
 • Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΒΑ)
 • Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)
 • Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ)
 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ)
 • Φάρος Τυφλών Ελλάδος

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα στέλνονται ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2017.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Ημερίδας

Ημερίδα με τίτλο “Η Στρατηγική της Ενιαίας Αγοράς - ∆ιανοητική Ιδιοκτησία”.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα “Η Στρατηγική της Ενιαίας Αγοράς - ∆ιανοητική Ιδιοκτησία” (The Single Market Strategy-Aspects relating to Intellectual Property) στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο Μαρούσι στις 29 Φεβρουαρίου 2016. Η Ημερίδα απευθύνεται σε δικηγόρους, συμβούλους Καινοτομίας ΜμΕ, entrepreneurs, στην ερευνητική & επιστημονική Κοινότητα. Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των εθνικών αρχών και των φορέων της βιομηχανίας για τις πρωτοβουλίες, τους στόχους, το χρονοδιάγραμμα και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σύμφωνα με τη στρατηγική για την Ενιαία Αγορά.

Διεθνές συνέδριο με τίτλο 'Πνευματική Ιδιοκτησία και η Ψηφιακή Ατζέντα στην Ευρώπη: Ρυθμίσεις του Παρόντος και Προκλήσεις για το Μέλλον'

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο "Πνευματική Ιδιοκτησία και η Ψηφιακή Ατζέντα στην Ευρώπη: Ρυθμίσεις του Παρόντος και Προκλήσεις για το Μέλλον"

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014 από τις 9:00 έως τις 17:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι δράσεις (νομικές ή άλλες) που έχουν λάβει χώρα στον τομέα του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και ειδικότερα υπό το πρίσμα της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη καθώς και να συζητηθούν μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα αυτό.

 • Για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ (το πρόγραμμα ενδέχεται να επικαιροποιηθεί μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου).
 • Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Για πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Υγεία και Ασφάλεια αλλά και τουριστικούς οδηγούς Αθηνών και Ελλάδος κλπ. μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
 • Για να δείτε τον χάρτη με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πατήστε εδώ.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 7 Μαΐου 2014.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις των ομιλητών του συνεδρίου επιλέγοντας από τους συνδέσμους που ακολουθούν:

Ημερίδα ΟΠΙ - Google

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με την Google διοργανώνει στις 22 Οκτωβρίου 2013 ημερίδα με θέμα «Το Διαδίκτυο ως Εργαλείο Προώθησης και Εκμετάλλευσης Έργων και Ζητήματα Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013, ώρα 10:00-14:00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Αθήνα).

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης πατήστε εδώ.

 

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας: Μια γενική θεώρηση

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα πάρει μέρος σε επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με θέμα "Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας: Μια γενική θεώρηση". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Π. (Ηρώων Πολυτεχνείου 47, Πειραιάς).

Μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις των ομιλητών του συνεδρίου επιλέγοντας από τα αρχεία που ακολουθούν:

Παναγιώτα Γεωργοπούλου - Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Μαρία Σινανίδου - Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Κ. Αμπατζής - Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

 

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εθνικές Πολιτικές Συνεργασίας για την Επιβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο μεταξύ Δικαιούχων και Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου»

H UNESCO, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Εθνικές Πολιτικές Συνεργασίας για την Επιβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο μεταξύ Δικαιούχων και Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2012 στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών (δημιουργών/δικαιούχων, χρηστών έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και προστασίας, παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, εθνικών φορέων, κ.α.) σχετικά με τις εθνικές πολιτικές συνεργασίας μεταξύ δικαιούχων και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Το συνέδριο αυτό θα συμβάλει στην επισήμανση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κάθε λύσης λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων. Μερικά παραδείγματα εθνικών πολιτικών που θα παρουσιαστούν είναι μεταξύ άλλων αυτά των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Ουγγαρίας. Θα γίνουν ακόμα εισηγήσεις από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Μετά την παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε εθνικού συστήματος καθώς και άλλα ζητήματα (όπως προσωπικά δεδομένα, ασφάλεια των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής, επιπτώσεις των προσβολών πνευματικής ιδιοκτησίας στην οικονομία και στην κοινωνία, κ.ο.κ.).

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις των ομιλητών του Συνεδρίου.

 

Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Οι σύνθετες επικοινωνιακές υποδομές ως ακρογωνιαίος λίθος για την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης».

O Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) έλαβε μέρος στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «Οι σύνθετες επικοινωνιακές υποδομές ως ακρογωνιαίος λίθος για την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης».

Σεμινάριο με θέμα «Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγραφείς & μεταφραστές: τι αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον».

O ΟΠΙ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και την Εταιρεία Συγγραφέων, διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα «Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγραφείς & μεταφραστές: τι αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον».