27.01.2014

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον κατάλογο πηγών για την επιμελή αναζήτηση που προηγείται για τον χαρακτηρισμό ενός έργου ως ορφανού, σύμφωνα με τους όρους της Οδηγίας 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορφανών έργων, όπως αυτός ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη (με το ν. 4212/2013 (ΦΕΚ 257/2013)) και τροποποίησε τον νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα (ν. 2121/1993).

Ο νόμος (α. 27Α ν. 2121/1993) προβλέπει επιμελή αναζήτηση από προσιτές στο κοινό βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή μουσεία, αρχεία ή ιδρύματα κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς, καθώς και από δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα συλλογών τους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ορφανά ώστε να καταστούν προσιτά στο κοινό (με την έννοια του α. 3(1)(η) ν. 2121/93) και να αναπαράγονται για σκοπούς ψηφιοποίησης, διάθεσης στο κοινό, ευρετηρίασης, καταλογογράφησης, συντήρησης ή αποκατάστασης στο πλαίσιο της, δημοσίου συμφέροντος, αποστολής τους (επιτρεπόμενες χρήσεις). Η αναζήτηση αυτή γίνεται σε πηγές που ορίζονται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας σύμφωνα με την ανωτέρω Οδηγία της ΕΕ και βάσει των προβλεπομένων στον νόμο.

Για να δείτε τον κατάλογο πηγών επιμελούς αναζήτησης πατήστε εδώ.

Παρακαλούμε για τα σχόλιά σας για προσθήκες ή τροποποιήσεις στον κατάλογο πηγών, συμπληρώνοντας τη φόρμα αιτημάτων (εισάγοντας στο πεδίο «Θέμα» «Κατάλογος Πηγών»), ή μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.